21 mei 2024

Westland – Expositie 150 Jaar Nieuwe Waterweg Westland Museum

Na de lockdown hoopt het Westlands Museum op zaterdag 29 januari haar deuren te kunnen heropenen. Die dag start de nieuwe expositie ‘150 Jaar Nieuwe Waterweg’. In 1872 werd de ‘Nieuwe Rotterdamsche Waterweg’ na 9 jaar voorbereiding officieel geopend. Deze door ingenieur Pieter Caland ontworpen waterverbinding maakte Rotterdam beter bereikbaar van en naar zee.

De expositie geeft een overzicht van de ontwikkeling van de Maasmonding vanaf de Romeinse tijd tot en met de 21e eeuw. Met een prachtige verzameling reconstructietekeningen en oude kaarten laat het museum zien hoe over een periode van 2.000 jaar het gebied veranderd is.

Er worden tientallen originele topografische kaarten getoond van de 17e eeuw tot in de moderne tijd. Daar valt uit op te maken dat de Maasmonding mede bepalend is geweest voor het ontstaan van het Westland. In het begeleidend verhaal wordt dat uitvoerig toegelicht.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com