25 april 2024

Den Haag – Gemeente gaf miljoen cadeau aan VolkerWessels

Projectontwikkelaar VolkerWessels kreeg een miljoen cadeau van Den Haag, zonder dat hier een tegenprestatie tegenover stond. Dit blijkt uit een verantwoording van de zogenaamde ‘packagedeal’ van 31 miljoen voor cultuurpaleis Amare, die in 2018 is gesloten door de coalitie van Hart voor Den Haag, VVD, D66 en GroenLinks. SP-fractievoorzitter Lesley Arp: ‘De afspraak was dat deze miljoenen naar concrete verbeteringen van het gebouw zouden gaan. Onbegrijpelijk dat een college dat fors bezuinigde op de zorg wel royaal de portemonnee trok om een projectontwikkelaar te paaien.’

In de raadsvergadering van 10 juni 2021 vroeg de SP om de ‘bonnetjes’ van de packagedeal met VolkerWessels. Uit de reactie op deze motie blijkt dat er een afspraak was gemaakt over 21 aanpassingen aan het bouwplan voor een bedrag van 10 miljoen. Maar omdat VolkerWessels erin slaagde om de daadwerkelijke kosten te beperken tot 9 miljoen, mocht zij de resterende miljoen van het college houden. Deze dubieuze afspraak was jarenlang geheim, totdat het college de bonnetjes van de packagedeal openbaar moest maken. Fractievoorzitter Robert Barker (Partij voor de Dieren): ‘Steeds is er een rookgordijn opgetuigd, zodat niet transparant werd hoe dubieus de gemeente handelde. De gemeente zou eindelijk schoon schip moeten maken en zich als een betrouwbare overheid moeten gedragen.’

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com