20 mei 2024

Den Haag – Twee verdachten voor de rechter na rellen persconferentie

Twee verdachten moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden na rellen in november. Toen werd er geweld gepleegd tijdens en na de coronapersconferentie van 12 november. Rondom de Turfmarkt ontstonden toen ongeregeldheden.

De eerste verdachte, een 48-jarige man uit Rotterdam, gooide op de bewuste avond een stuk zwaar vuurwerk in een groep mensen. De man zegt dat hij niet wist dat het vuurwerk was, hij dacht dat hij een fakkel in zijn hand geduwd had gekregen. Maar de officier van justitie geloofde niets van die vergissing: een fakkel en vuurwerk zien er toch echt heel anders uit. “En op een fakkel staat niet in grote letters ‘Cobra 6’ geschreven.”

De tweede verdachte die voor de rechter moest komen is een 53-jarige Amsterdammer, die had een journalist bedreigd. Na de rellen had de journalist een filmpje op Twitter geplaatst waarin werd getoond wat er rondom de Turfmarkt was aangericht. “De schade van vanavond: de koffietent was nog maar pas geopend. In het filmpje ook het formaat van de bakstenen.” Nog diezelfde avond werd er gereageerd: “Je bent een NSB-er en we weten je te vinden kankerhond”.

De verdachte werd in januari aangehouden. Hij zei niets te weten van de bedreiging dan wel belediging, dat misschien iemand anders op Twitter zijn naam en foto gebruikte. De officier van justitie vond die verklaring ongeloofwaardig. Ze eiste 8 weken cel waarvan 4 voorwaardelijk. De politierechter legde 4 weken cel op, waarvan 25 dagen voorwaardelijk, alsmede een contactverbod met de journalist.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com