4 maart 2024

Zoetermeer – Geen stijging stagetekorten MBO studenten

Geen grote stijging stagetekorten mbo-studenten door lockdown en omikronvariant. Ondanks de lockdownperiode rond de jaarwisseling is het tekort aan stages en leerbanen voor mbo-studenten bijna driemaal zo klein ten opzichte van een jaar geleden. In januari 2021 was er een tekort van 22.000 stages en leerbanen. Per eind januari dit jaar zijn nog 7.400 mbo-studenten op zoek naar een stage of leerbaan. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Wel is het tekort in vergelijking met eind november 2021 gegroeid met 1.200.

Door de intensieve samenwerking tussen leerbedrijven, mbo-scholen en SBB is de toename van het aantal tekorten beperkt gebleven. De meeste studenten vonden een nieuwe stage of leerbaan of konden hun plek behouden. Studenten die nog niet konden starten, lopen overigens niet direct studievertraging op. Onderwijsinstellingen plannen zo mogelijk de stage op een later moment in de opleiding. Of studenten doen kennis en vaardigheden op via praktijkopdrachten of simulaties.

Mbo-scholen melden een beperkte toename ten opzichte van november 2021 in het aantal studenten dat nog een stage of leerbaan zoekt. Uit cijfers van SBB blijkt dat nog 7.100 mbo-studenten op zoek zijn naar een stage en driehonderd mbo-studenten een leerbaan zoeken voor hun opleiding in de praktijk.

SBB haalde de cijfers op bij de mbo-scholen en mbo-studenten via het meldpunt Stagetekorten. De cijfers zijn opgehaald per opleiding en per regio. De grootste toename van tekorten is gemeld in de beroepsgroepen Zorg, Office, Welzijn, Assisterende gezondheidszorg en Financiële diensten. De grootste afname van tekorten is te zien in de sector Groen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com