13 april 2024

Den Haag – Voorall overhandigt 1ste exemplaar ‘Technologie thuis’

Voorall overhandigt 1ste exemplaar ‘Technologie (voor) thuis’ aan wethouder Parbhudayal van Den Haag. Langer zelfstandig thuis wonen voor mensen met en zonder een beperking. Voorall, de belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking, overhandigt vandaag het eerste exemplaar van de publicatie ‘Technologie (voor) thuis’ aan wethouder (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) Kavita Parbhudayal.

Voor de publicatie zijn verschillende groepen mensen met beperkingen geraadpleegd over de (technische) hulpmiddelen die zij gebruiken om (langer) zelfstandig te kunnen leven en wonen. Ongeveer 100 ervaringsdeskundigen hebben aan de raadpleging meegewerkt door informatie te verstrekken over (technische) hulpmiddelen die zij gebruiken, maar ook over de hulpmiddelen die zij erg missen om het leven eenvoudiger en aangenamer te maken. Voorbeelden hiervan zijn: slimme brillen die tekst kunnen voorlezen of spraak in woorden weergeven, een slimme rollator of warmte-handschoenen voor mensen met pijnlijke handen ten gevolge van bijvoorbeeld reuma of stijve handen ten gevolge van een spierziekte.

Uit de raadpleging blijkt dat technologische hulpmiddelen niet de kwaliteit hebben om zintuigen (ogen of oren) te vervangen, maar ze zijn wel ondersteunend bij behoeften. Voorbeelden die werden gegeven zijn meer autonomie (Google home verlichting/verwarming/verhoogd toilet), meer competenties (smartphone voorleesfunctie), eenvoudiger sociaal contact leggen (slimme bril) en meer veiligheid (waarschuwingslamp/video-deurbel).

De publicatie is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen Voorall en de gemeente Den Haag. Door de samenwerking worden mensen met beperkingen gefaciliteerd om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Ook worden de inwoners bekend gemaakt met technologie en hoe technologie ondersteunend kan zijn bij het langer zelfstandig wonen en leven. Verder kunnen door de samenwerking (technische) hulpmiddelen worden geoptimaliseerd en beschikbaar worden gemaakt voor de mensen die dit nodig hebben.

De publicatie is overhandigd door projectleider Innovatie, Tineke van Werven, en de ervaringsdeskundigen Robert Fossen en Gerard Landsweers. Zij overhandigden het eerste exemplaar aan wethouder Kavita Parbhudayal: Zorg, Jeugd en Volksgezondheid.
Parbhudayal is heel verheugd met deze mooie publicatie en zegt: “Ik ben heel blij met deze mooie publicatie en te zien dat de betrokken (zorg)organisaties, gemeente Den Haag en mensen met of zonder een beperking dit samen hebben gemaakt. Door ook technologie in te zetten in het veilig thuis wonen, werken we samen om de Haagse zorg nog beter te maken”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com