4 maart 2024

Den Haag – Koffietijd voor ouderen met huishoudelijke zorg

In de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen gaat de gemeente onderzoeken of bij elke indicatie voor huishoudelijke zorg standaard een kwartier “koffietijd” ingeroosterd kan worden.

Een voorstel hierover van de SP werd afgelopen donderdag aangenomen in de gemeenteraad. Carla Zoutenbier, zelf oud-medewerker in de huishoudelijke zorg en nummer 4 op de lijst van de SP Den Haag, doet haar verhaal: “Onder veel van mijn oud-collega’s hoor ik dat zij vaak de enigen zijn die bij ouderen langskomen en dat die ouderen vaak niets liever willen dan even een kopje koffie met ze drinken.

Helaas is hier door de bezuinigen op de Wmo vaak geen tijd meer voor: huishoudelijke hulpen mogen alleen nog maar het hoogst noodzakelijke doen in huis. Voor een praatje is vaak geen tijd.”

Volgens de SP is het onbegrijpelijk dat de gemeente miljoenen uitgeeft aan projecten tegen eenzaamheid, maar keihard bezuinigt op de mensen waarvan je weet dat zij een paar keer per week bij ouderen over de vloer komen. Al voor corona bleek uit meerdere onderzoeken van de FNV en V&VN dat veel huishoudelijke hulpen, verzorgenden en verpleegkundigen een flinke toename van eenzaamheid onder ouderen zagen. Tegelijkertijd gaven zij ook toen aan zich machteloos te voelen omdat ze alleen nog maar de noodzakelijke zorg mogen geven.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com