22 juli 2024

Den Haag – Nederlandse gerechtstolken staken en demonstreren

In Nederland worden steeds vaker te laag opgeleide gerechtstolken ingezet. Dat holt het recht op een eerlijk proces uit en schaadt de rechtstaat. Tolken klagen de toestand aan en voeren actie voor een betere gerechtelijke taalbijstand op alle vlak.

In Den Haag werd een demonstratie gehouden door tolken, ondersteund door advocaten. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is helder: alle mensenrechten gelden voor iedereen en zonder onderscheid van taal.

In Nederland worden de laatste tijd ook tolken zonder tolkopleiding en met een te laag taalniveau ingeschakeld, zo blijkt. Dit brengt het recht op een eerlijk proces in het gedrang.

Veel tolken die voor de rechtbank werken gaan niet akkoord met deze praktijk. Ze voelen zich medeverantwoordelijk voor de goede werking van de rechtstaat. Daarover en over de positie van de gerechtstolk in het algemeen willen ze graag een gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com