23 april 2024

Westland – Er komen Menstruatieproducten UitgiftePunten

Gemeente Westland start met Menstruatieproducten UitgiftePunten, ofwel MUP’s. Op deze locaties kunnen meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten halen. In Nederland hebben 1 op de 12 meisjes en vrouwen moeite met het betalen van menstruatieproducten. Dit kan hen beperken bij het naar school gaan, werken of sporten. Dit wordt menstruatiearmoede genoemd. Reden voor gemeente Westland om samen met het Armoedefonds ook inwoners van Westland te helpen.

Het kan voorkomen dat meisjes of vrouwen soms moeten kiezen: eten of maandverband kopen. Ook wordt door geldgebrek er soms voor andere ongeschikte producten gekozen die kunnen leiden tot ongemak, irritaties en zelfs infecties. Vrouwen vinden het ook vaak een lastig onderwerp om over te praten. We zien en horen er dus niet veel over, maar menstruatiearmoede komt nog te veel voor.

Wethouder Piet Vreugdenhil ging langs bij de Voedselbank in Naaldwijk met de eerste levering producten: “Meisjes en vrouwen moeten gewoon kunnen blijven meedoen, welke periode van de maand het ook is. Ik vind het goed dat we in het Westland vanaf nu op meerdere plekken Menstruatieproducten UitgiftePunten hebben. De Voedselbank is niet de enige locatie, er zijn er meer. Ik hoop dat de vrouwen die het zelf niet kunnen betalen, hier gebruik van maken. En dat ze zich daardoor niet meer beperkt voelen in hun dagelijkse bezigheden.”

Gemeente Westland werkt bij het opzetten van de Menstruatieproducten UitgiftePunt (MUP)s samen met het Armoedefonds. Het Armoedefonds heeft al veel kennis en ervaring met het opzetten van deze uitgiftepunten.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com