16 juli 2024

Rijswijk – Uitreiking eerste boek over rijke historie Pasgeld en ’t Haantje

Historische buitenplaatsen, kassen en tuinderijen bepaalden door de eeuwen heen het landschap in Pasgeld en ’t Haantje.

Het gebied kent een rijke geschiedenis dat door schrijver Wilbert van Bijlert is verwoord en verbeeld in het boek ‘De geschiedenis van Pasgeld en ’t Haantje’. Onder toeziend oog van wethouder Jeffrey Keus (RijswijkBuiten) en ruim 50 belangstellenden reikte Wilbert van Bijlert op donderdag 24 maart 2022 in informatiecentrum RijswijkBuiten het eerste exemplaar van het boek uit aan wethouder Johanna Besteman (cultuur).

Het boek is geschreven door Wilbert van Bijlert, sinds 2008 bewoner van Pasgeld. Van Bijlert kent de rijke geschiedenis van dit gebied als geen ander. Hij is gefascineerd door de plaatselijke historische verhalen en vertelt daar met veel passie over. Dit doet hij onder andere in het buurtblad van Buurtvereniging ‘De Drassige Driehoek’.

Wilbert van Bijlert: ‘Het schrijven van het boekje heeft mij veel nieuwe kennis opgeleverd. Zo ontdekte ik dat het volgend jaar 550 jaar geleden is dat toestemming is verkregen een keersluis te bouwen bij ‘t Haantje. De huidige sluis is in 1930 gebouwd. Door oude kranten te lezen kreeg ik een beeld van de bouw van een grote handgranatenfabriek op het huidige terrein van TNO Lange Kleiweg. Van de geplande 60 gebouwen waren er 47 klaar toen op 10 mei 1940 Duitse troepen Nederland binnenvielen’.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com