25 april 2024

Hoek van Holland – Bezoek het natuurgebied Vinetaduin tijdens de Bunkerdag

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 28 mei van 10.00 tot 17.00 uur zijn bunkers langs de kust van Nederland voor één dag open.


In het Vinetaduin in Hoek van Holland ben je van harte welkom. Het Vinetaduin, uitgeroepen tot Rijksmonument, herbergt een voor Nederland unieke combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Midden in een beschermd natuurgebied liggen Nederlandse kazematten uit 1914-1918, een Nederlandse geschutsbatterij uit 1937-1940, een Duitse kustbatterij uit 1940-1945 en een Amerikaans communicatiestation uit 1967. Met andere woorden: alle krijgsperioden uit de vorige eeuw hebben hier hun sporen achterlaten.

De tijd heeft hier duidelijk niet stil gestaan en inmiddels zijn de bunkers overgenomen door bijzondere flora & fauna. Deze vergankelijkheid laten we je graag zien tijdens Bunkerdag door middel van een uitgestippelde route langs een aantal bunkers. De route loopt ook langs Bunker Bremen, die ingericht is als museum en voor de gelegenheid die dag ook geopend is.

Momenteel is het Vinetaduin een prachtig Natura 2000-gebied met zeldzame bewoners, waaronder verschillende overwinterende vleermuissoorten. Het gebied is in eigendom van het Zuid-Hollands Landschap en normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com