27 juni 2022

Regionieuws TV – Zaterdag 28 mei zijn bunkers langs de kust van Zuid-Holland voor één dag open

Zaterdag 28 mei zijn bunkers langs de kust van Zuid-Holland voor één dag open. Langs de kust van Nederland zijn nog veel bunkers te vinden, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. Aanstaande zaterdag 28 mei zijn bunkers langs de kust van Zuid-Holland voor één dag open. Daarbij kan ook het Vinetaduin worden bezocht, dat normaal is gesloten. Het Vinetaduin, uitgeroepen tot Rijksmonument, herbergt een voor Nederland unieke combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Midden in een beschermd natuurgebied liggen sporen van de eerste wereld oorlog, een Nederlandse geschutbatterij uit 1937-1940, een Duitse kustbatterij uit 1940-1945 en een Amerikaans communicatiestation uit 1967. De tijd heeft hier duidelijk niet stil gestaan en inmiddels zijn de bunkers overgenomen door bijzondere flora & fauna. Momenteel is het Vinetaduin een prachtig Natura 2000-gebied in eigendom van het Zuid-Hollands Landschap en normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Bunkerdag is daarop een uitzondering.