29 mei 2023

Wassenaar – Waardebonactie: 535.000 kg CO2 bespaard

De actie van de gemeente Wassenaar, waarbij inwoners met een waardebon van 70 euro geholpen werden om op hun energie te besparen, is een groot succes geworden. Het budget is nu op, al eerder dan het einde van de actie, die op 31 juli 2022 zou zijn. ‘Groter succes kan eigenlijk niet’, zegt wethouder Duurzaamheid Ritske Bloemendaal. ‘Als iedereen de aangekochte producten gebruikt, hebben we in Wassenaar de CO2-uitstoot met 535.000 kg per jaar verminderd. Tegelijk bespaart het natuurlijk ook kosten voor de inwoners zelf en dat is in deze tijd wel extra fijn.’

De RREW-regeling, voluit de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen, konden de gemeenten aanvragen bij het Rijk, om daarna te besteden aan de inwoners. De regeling was bedoeld om energiebesparing te stimuleren.

In totaal is er voor 210.000 euro aan energiebesparende producten gekocht. Denk hierbij aan led lampen, tochtstrippen en energiebesparende douchekoppen. Inwoners konden kiezen: ze konden zelf (lokaal) in een winkel producten kopen en de bon opsturen, ze konden online bestellen en ze konden een kant-en-klaar pakket bestellen. De laatste weken is er een extra push aan de actie gegeven. In wijken waar in verhouding veel mensen wonen die nog geen gebruik hadden gemaakt van de waardebon, boden medewerkers van de Groene Box, namens de gemeente, een tas aan vol producten om energie mee te besparen. Dat bleek een succes.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com