28 maart 2024

Delft – TU Delft wint met waterstofboot in Monaco

TU Delft Hydro Motion Team wint uithoudingsrace met waterstofboot in het wereldkampioenschap van Monaco. Afgelopen week vond in Monaco de negende editie van de Monaco Energy Boat Challenge plaats, waarbij het TU Delft Hydro Motion Team met hun waterstofboot het opnam tegen commerciële bedrijven vanuit heel de wereld. In de strijd tegen vooral elektrische boten won het team de uithoudingsrace, waarbij ze vier uur lang zoveel mogelijk afstand moesten varen. Het team legde bijna twee keer zo veel afstand af als de nummer twee. Hiermee lieten ze hun zes concurrenten ver achter zich. Door te winnen bewezen de studenten de potentie van waterstof voor de maritieme industrie.

Elk jaar vindt er begin juli de Monaco Energy Boat Challenge plaats. Tijdens deze competitie strijden duurzaam aangedreven boten om het wereldkampioenschap. Het team deed mee aan de open zee klasse die bestond uit drie onderdelen: snelheid, manoeuvreerbaarheid en uithoudingsvermogen. Voor elk onderdeel worden er punten uitgereikt die uiteindelijk de wereldkampioen bepaalt van de Monaco Energy Boat Challenge.

Door de overwinning bij de uithoudingsrace en een mooie tweede plek in de manoeuvreerbaarheid race, behaalde het team de tweede plaats in het wereldkampioenschap. Het team is ontzettend trots op deze prestatie. ‘Het hele team heeft hier zo ontzettend hard naartoe gewerkt. In één jaar tijd hebben we een boot gebouwd waarmee we racen tegen commerciële bedrijven. Om dan de tweede plek te behalen, dat is ongelofelijk.’, aldus de piloot van de boot Louis Van Cauwenberghe.

Van alle zeven teams was het TU Delft Hydro Motion Team slechts een van de twee teams die gebruik maakte van waterstof, terwijl de rest gebruik maakt van batterijen. Waterstof is een opkomende energiebron in de maritieme sector waar het studententeam zich dit jaar in heeft verdiept en heeft toegepast in hun boot. ‘Het grote voordeel van waterstof ten opzichte van batterijen is dat wij veel meer energie kunnen meenemen in een compactere ruimte,’ aldus teamlid Shayan Farrokhi, ‘om als elektrische boot dezelfde afstand te kunnen varen als onze waterstofboot, moet deze boot veel meer ruimte hebben om accu’s mee te nemen die dezelfde hoeveelheid energie dragen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com