20 april 2024

Delft – Museumboot voor de deur van het museum Paul Tetar

In het woonhuis van kunstschilder Paul Tetar van Elven (1823 – 1896) aan de Koornmarkt gaat een oude spiltrap van de eerste verdieping naar de zolder.

Langs deze trap zijn tientallen Delfts blauwe tegeltjes met kinderspelen aangebracht, waarschijnlijk pas in 1927 toen het huis museum werd. Op die tegeltjes zie je kinderen hinkelen, touwtje springen, schommelen, maar ook koten, bikkelen, tiepelen, vangbal en pluimbal spelen. Nooit van gehoord? Kom dan naar de tentoonstelling Kinderspel!

Op de tentoonstelling is aandacht voor de geschiedenis en het fabricageproces van de tegeltjes. Hoewel we ze altijd Delfts blauwe tegeltjes noemen werden ze ook in Rotterdam, Utrecht, Harlingen en Makkum gemaakt. Tegenwoordig worden alleen in de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek tegels nog echt met de hand gemaakt. Op verschillende plaatsen, waaronder natuurlijk in Delft, worden tegels wel nog met de hand beschilderd.

De spelletjes op de tegels zijn soms heel herkenbaar: knikkeren, schaatsen, steltlopen, schommelen en touwtjespringen zijn duidelijk herkenbaar en worden nog steeds gedaan. Andere spelen op de tegels zijn helemaal in de vergetelheid geraakt, zoals koten: een jongensspel met een van de eerste kootbenen uit de poot van een koe. Ook ‘zuigertje’ of ‘trekleertje’ zal niemand meer bekend voorkomen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com