27 april 2024

Meer zoet water in westen van Nederland

Maandag 18 juli hebben Eric Diepstraten (RWS), Jeroen Haan (dijkgraaf Stichtse Rijnlanden) en onze hoogheemraad Sjaak Langeslag met een druk op de knop de Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA) in werking gezet.

Met 7 kuub per seconde pompt gemaal De Aanvoerder zoetwater vanuit het Amsterdam Rijnkanaal naar het westen van Nederland. Dat water komt woensdag ‘bij ons aan’ en wij verdelen dat weer richting het gebied van Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard. We doen dit om verzilting tegen te gaan.

Het aanzetten van De Aanvoerder is maar een aspect van deze operatie. Om te voorkomen dat het zoetwater weer terugloopt draaien we de stromingsrichting van De Leidsche Rijn om. En om dat goed te managen kunnen de sluizen bij Bodegraven en Spaarndam nog maar beperkt open. Ook is het niet mogelijk om ons gebied door te spoelen, dat betekent een grotere kans op blauwalg. Veel Rijnlanders zijn actief bezig met onze gemalen, stuwen, sluizen, met constante monitoring van onze waterpeilen en het inspecteren van zes kilometer kwetsbare keringen.

Een sterk staaltje watermanagement dat zijn gelijke in de wereld niet kent. Vorig jaar rond deze tijd schoten we Limburg te hulp met de overstromingen door teveel regenval en nu zetten de KWA in werking. Een situatie waarvan we dachten dat maar eens in de tien jaar nodig te hebben. De vorige keer was vier jaar geleden. De extremen in ons weer en de gevolgen lijken steeds korter op elkaar te volgen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com