20 april 2024

Wassenaar – Wmo alleen voor hen die het écht nodig hebben

De toenemende vraag aan de ene kant en de tekorten aan de andere kant, zorgen ervoor dat hulp aan de meest kwetsbare mensen onder druk komt te staan.

Deze landelijke trend raakt ook Wassenaar. Het aantal mensen dat zich meldt bij de gemeente voor hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) blijft oplopen. Maar de zorg wordt steeds duurder en zorgleveranciers hebben al langere tijd te maken met een tekort aan personeel en onderdelen. De gemeente investeert in maatregelen en roept inwoners op om eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Langer wachten op zorg of hulpmiddel door tekorten
We worden steeds ouder en hebben steeds langer zorg en ondersteuning nodig. Toen twee jaar geleden het zogenaamde abonnementstarief werd ingevoerd (de eigen bijdrage is niet meer afhankelijk van inkomen of vermogen), nam het aantal Wmo-meldingen in Wassenaar hard toe. Zorgleveranciers kunnen de extra vraag niet opvangen, want zij kampen met een tekort aan personeel. Bovendien kunnen sommige hulpmiddelen op dit moment niet gemaakt of gerepareerd worden, omdat bepaalde onderdelen niet of nauwelijks leverbaar zijn.

Om de Wmo-kosten onder controle te houden en om de meest kwetsbare mensen op tijd te kunnen voorzien van zorg, werkt de gemeente sinds vorig jaar aan verschillende maatregelen. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat mensen niet onnodig, te vroeg of te lang gebruikmaken van een Wmo-voorziening.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com