25 april 2024

Delft – Multatulibuurt eerste aardgasvrije buurt

De Multatulibuurt is de eerste Delftse buurt die op weg gaat naar een aardgasvrije toekomst. Dit heeft het college van B en W na onderzoek besloten. Het gemeentebestuur geeft hiermee uitvoering aan het Warmteplan Delft, dat vorig jaar door de gemeenteraad is vastgesteld.

Delft bereidt zich voor op een aardgasvrije toekomst. Dit is volgens wethouder Maaike Zwart (Duurzaamheid) hard nodig: “We krijgen steeds meer te maken met extreem weer door opwarming van de aarde. Gasprijzen rijzen momenteel de pan uit. De energierekening is voor steeds meer mensen onbetaalbaar en moet snel omlaag. Net als de CO2-uitstoot. Dit kan alleen door over te stappen op nieuwe, schone energie. Het is noodzaak dat alle woningen en bedrijfsgebouwen in Delft in 2050 aardgasvrij zijn.”

Om dit doel te bereiken vormt de gemeente de komende jaren buurten om tot aardgasvrije wijken. Dit gebeurt stap voor stap. De gemeente onderzocht welke buurten vóór 2030 kunnen starten met de voorbereidingen, en welke tussen 2030 en 2050. Maaike Zwart: “In totaal zijn er 13 Delftse wijken die vóór 2030 kunnen starten. De Multatulibuurt is er één van en bovendien het meest kansrijk. Vanwege de ligging, maar vooral ook door de betrokkenheid van bewoners bij de buurt.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com