16 juni 2024

Regionieuws TV – Vergrijzing zorgt voor aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt in Haaglanden

Werkgevers moeten ook in de toekomst rekening houden met krapte op de arbeidsmarkt in Haaglanden. Deze structurele krapte heeft verschillende oorzaken. Eén ervan is de bevolkingsontwikkeling. Meer mensen zullen de arbeidsmarkt verlaten, dan dat er tot de arbeidsmarkt toetreden. Zorg & welzijn, openbaar bestuur en onderwijs zijn grote sectoren waarin de vergrijzing toeslaat in Haaglanden. Opties om het tekort aan te vullen zijn andere groepen kandidaten werven en onbenut arbeidspotentieel aanspreken. De krapte houdt voorlopig aan, verwacht UWV, omdat er een mismatch blijft bestaan. Deze mismatch op de arbeidsmarkt heeft verschillende oorzaken. Eén ervan is de bevolkingsontwikkeling. Uit de bevolkingsopbouw per 1 januari 2023 voor Haaglanden blijkt dat meer dan 150-duizend inwoners in de leeftijd 50 tot 65-jaar doorschuiven naar 65-plus. De werkenden zullen de arbeidsmarkt vaak verlaten. Hier staat een kleiner aantal jongeren tegenover dat doorschuift en de arbeidsmarkt binnenkomt. De beroepsbevolking wordt daarmee kleiner. Zorg & welzijn, openbaar bestuur en onderwijs worden daardoor het hardst getroffen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com