18 mei 2024

Regionieuws tv – Zwemwater niet overal goed: ziekmeldingen verwacht na warm weekend

Op verschillende plaatsen wordt sterk afgeraden te zwemmen in open water of is het zelfs verboden. Dit meldt het hoogheemraadschap van Delfland. De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) en de waterschappen controleren doorlopend de kwaliteit van het zwemwater. Dat doen ze tot 1 oktober. Op dit moment geldt er een zwemverbod voor een deel van de plas bij Madestein. Bij de Huis te Landelaan in Rijswijk, in het water van Te Werve, wordt sterk afgeraden om te zwemmen. Dat is ook het geval in het water van de Wollebrand langs de Veilingroute. Vanwege het warme weer afgelopen weekend, werd er toch gezwommen op de genoemde locaties. Dat kan leiden tot maag- en darmklachten door blauwalg, zwemmersjeuk door parasieten, oorontsteking door bacteriën of andere aandoeningen. Ook chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen op termijn zorgen voor gezondheidsschade. Locaties met zwemwater kunnen worden gecheckt op de website zwemwater.nl. Daar staat ook uitgebreide informatie over veilig zwemmen, de meest voorkomende gezondheidsrisico’s en op welke manier er gecontroleerd wordt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com