16 juni 2024

Regionieuws tv – Europese verkiezingen 2024: Zuid-Holland kiest vooral voor GroenLinks/PvdA

De uitslag van de verkiezingen voor het Europese parlement laat zien dat in Zuid-Holland vooral is gestemd op GroenLinks/PvdA. De PVV volgt als tweede. Op gemeentelijk niveau blijkt dat de kiezers voor de linkse combinatie vooral in Den Haag en omstreken zaten. In het Westland is vooral voor de PVV gekozen. 4 jaar geleden behaalde het CDA nog de meeste stemmen en was de combinatie PvdA/GroenLinks de grootste in alle provincies. In Wassenaar heeft als vanouds de VVD de meeste stemmen behaald. Landelijk was het opkomstpercentage ruim 46 procent. In de regio rond Den Haag is dat lager. In Westland, Midden Delfland, Delft en Pijnacker-Nootdorp was de opkomst hoger dan het landelijk gemiddelde. In Rotterdam zakte het opkomstcijfer tot bijna 34 procent. Landelijk was alleen in Heerlen en omgeving de opkomst nog lager. Opvallend is dat in de tuinbouwgemeente Westland de Boer Burger Beweging net 6 procent van de stemmen behaalde. Bij de Provinciale Statenverkiezingen vorig jaar kreeg de BBB nog ruim 22 procent van de stemmen. De uitslag heeft geen gevolgen op landelijk of provinciaal niveau maar geeft wel een indicatie van de verschuivingen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com