18 oktober 2024

Toename van woningvoorraad in Zuid-Holland gedaald met 27 procent

In Zuid-Holland is dit jaar 27 procent minder woningen aan de woningvoorraad toegevoegd dan vorig jaar, zo blijkt uit een analyse van VvE-beheerder Parel Beheer, gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de eerste acht maanden van 2024.

Dit jaar zijn er 259 woningen per 100.000 inwoners bijgekomen in Zuid-Holland, terwijl dat aantal vorig jaar nog op 355 woningen lag. De toename van de woningvoorraad komt voornamelijk door nieuwbouwwoningen, maar ook hier is een daling zichtbaar: dit jaar zijn er 254 nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners toegevoegd, tegenover 331 vorig jaar.

Ondanks de daling ligt de toename van de woningvoorraad in Zuid-Holland nog steeds 7 procent boven het Nederlandse gemiddelde, dat dit jaar op 243 woningen per 100.000 inwoners staat. Naast nieuwbouw spelen factoren zoals sloop, splitsing en verbouwingen ook een rol in de ontwikkeling van de woningvoorraad.

Landelijk gezien ligt de toename van de woningvoorraad dit jaar 14 procent lager dan vorig jaar. Provincies zoals Groningen, Friesland en Limburg laten de kleinste groei zien, terwijl Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland de grootste toename kennen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com