23 oktober 2024

Lansingerland en Zuid-Holland bereiken akkoord over wonen, werken en windenergie

De gemeente Lansingerland en de provincie Zuid-Holland hebben een belangrijke overeenkomst bereikt die gericht is op woningbouw, bedrijventerreinen en windenergie. Deze afspraken worden later dit jaar vastgelegd in een bestuursovereenkomst, die begin volgend jaar ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en de Provinciale Staten.

Een van de kernpunten van het akkoord is de ontwikkeling van Bleizo-West als een woon-werklocatie. In dit gebied zullen ongeveer 5.000 woningen worden gebouwd, waarvan een groot deel sociale en betaalbare woningen omvat. Dit is van groot belang, gezien de toenemende druk op de woningmarkt en de schaarse beschikbare ruimte in Lansingerland. Het akkoord richt zich daarnaast op de aanleg van 36 hectare bedrijventerreinen om het vestigingsklimaat voor bedrijven te verbeteren en de lokale economie te stimuleren. Een goede bereikbaarheid voor zowel bewoners als bedrijven is hierbij een belangrijke voorwaarde. De gemeente en de provincie willen zorgen voor optimale doorstroming en leefbaarheid, waarbij infrastructuur en mobiliteit extra aandacht krijgen.

Naast de woningbouw en bedrijventerreinen speelt ook de behoefte aan duurzame energie een belangrijke rol in het akkoord. Om de toenemende vraag naar energie, die samenhangt met de groei van woningen en bedrijven, op te vangen, is windenergie noodzakelijk. Voorafgaand aan de bouw in Bleizo-West wordt een alternatieve locatie voor windenergie gevonden, zodat er voldoende energiecapaciteit beschikbaar is voor de geplande uitbreidingen.

De afspraken zijn nodig vanwege de stijgende druk op ruimte in Lansingerland en de regio. De gemeente staat voor de uitdaging om betaalbare woningen te bouwen en tegelijkertijd voldoende ruimte te creëren voor economische ontwikkeling. Dit moet in balans blijven met de leefbaarheid van het gebied en de noodzaak om duurzame energie op te wekken. De combinatie van meer woningen, bedrijvigheid en windenergie vraagt om zorgvuldige planning en samenwerking tussen verschillende partijen.

Het akkoord is een belangrijke stap in de toekomstplannen van Lansingerland en de regio Zuid-Holland. De afspraken die nu zijn gemaakt, leggen een stevige basis voor verdere groei en ontwikkeling van de gemeente. De definitieve overeenkomst zal eind dit jaar worden ondertekend, en begin volgend jaar zullen de gemeenteraad en Provinciale Staten hun goedkeuring geven, waarmee de uitvoering van de plannen verder kan worden voorbereid.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com