De Nederlandse economie laat voorzichtige tekenen van herstel zien, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. In december 2024 was het economische beeld iets minder negatief dan in november, al presteren nog steeds 12 van de 13 belangrijke economische indicatoren onder hun normale niveau.
Goed nieuws komt er van de huizenprijzen, die in november met bijna 12 procent stegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de grootste stijging in meer dan twee jaar. Ook werd er meer geïnvesteerd in bijvoorbeeld vrachtauto’s en personenauto’s – ruim 5 procent meer dan vorig jaar.
De Nederlandse consument blijft echter pessimistisch. In december daalde het consumentenvertrouwen verder naar -26, wat betekent dat er veel meer mensen somber zijn over de economie dan optimistisch. Wel gaven huishoudens in oktober iets meer geld uit: 0,4 procent meer dan een jaar eerder.
Ook bij bedrijven zijn er gemengde signalen. Het vertrouwen onder producenten verbeterde licht, al blijft het negatief op -1,6. De industriële productie kromp met 2,5 procent en het aantal faillissementen steeg in november met 6 procent ten opzichte van oktober.
De arbeidsmarkt blijft relatief stabiel. Het werkloosheidspercentage staat al vier maanden op 3,7 procent, wat betekent dat ongeveer 372.000 mensen op zoek zijn naar werk. Wel daalt het aantal openstaande vacatures: eind september waren er 397.000 vacatures, 5.000 minder dan drie maanden eerder.
Een positief signaal komt van de totale Nederlandse economie (het bruto binnenlands product), die in het derde kwartaal van 2024 met 0,8 procent groeide. Deze groei komt vooral doordat zowel burgers als de overheid meer geld uitgaven.