23 januari 2025

Zuid-Holland slaat als eerste provincie heet water ondergronds op

De provincie Zuid-Holland heeft een vergunning verleend voor een nieuwe techniek om heet water uit geothermiebronnen ondergronds op te slaan. De TU Delft ontwikkelde deze innovatieve methode waarbij water uit diepe aardlagen (2 kilometer) wordt opgeslagen in een geschikte aardlaag op 200 meter diepte. Dit stelt de provincie in staat om het hete water dat in de zomer wordt opgepompt ook in koudere maanden te benutten.

Het project is van aanzienlijke omvang, zo licht hoofdonderzoeker Martin Bloemendal van de TU Delft toe. De opslagcapaciteit bedraagt een half miljoen kubieke meter heet water, vergelijkbaar met het volume van duizend wedstrijdzwembaden of driemaal het volume van het faculteitsgebouw elektrotechniek op de Delftse campus.

Gedeputeerde Berend Potjer ziet in deze techniek een oplossing voor de ruimtelijke uitdagingen in de dichtbebouwde provincie. De hoge-temperatuuropslag maakt een flexibelere inzet van aardwarmte mogelijk, wat volgens hem zal leiden tot minder gasverbruik en lagere verwarmingskosten voor gebouwen.

Na een succesvolle proefboring vorig jaar verwacht het onderzoeksteam van de TU Delft na de zomer te starten met de definitieve boring. Tijdens dit proces wordt het effect op bodemleven en water nauwkeurig gemonitord. De provincie heeft een vergunning afgegeven voor een periode van twintig jaar.

De ondergrondse warmteopslag vormt een essentieel onderdeel van de transitie van gas naar warmtenetten. Zuid-Holland ziet mogelijkheden voor gemeenten om in clusters samen te werken aan deze warmtetransitie, mits het Rijk zorgt dat een aansluiting op een warmtenet financieel aantrekkelijk wordt voor bewoners. De provincie beschikt momenteel over meer dan 25 geothermiebronnen, wat de bodem bijzonder geschikt maakt voor deze toepassing.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com