In Zuid-Holland worden plannen uitgerold voor een nieuwe woonvorm die het beste van zelfstandig en samen wonen combineert. De provincie wil vijftien zogenoemde Thuishuizen realiseren: woonprojecten waar ouderen in hun eigen appartement leven, maar gebruikmaken van gedeelde voorzieningen zoals een gezamenlijke keuken en woonkamer. Deze huizen zijn geïnspireerd op studentenhuizen, maar dan afgestemd op de wensen en behoeften van ouderen.
De aanpak speelt in op een groeiende behoefte. In de provincie wonen meer dan 200.000 ouderen die alleenstaand zijn, en velen van hen zoeken naar een woning die beter past bij hun levensfase. De huidige woning voelt vaak te ruim en onvoldoende afgestemd op een kleiner huishouden en veranderende sociale behoeften. De provincie ziet de Thuishuizen dan ook als een manier om de levenskwaliteit te verhogen en tegelijkertijd bij te dragen aan de woningdoorstroming.
Voor dit initiatief werkt Zuid-Holland samen met een breed consortium, bestaande uit onder meer Thuis in Welzijn, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, zorgorganisatie Fundis, gebiedsontwikkelaar BPD, de stichting Dioraphte, vastgoedbedrijf Redevco Living en het kennisnetwerk ZorgSaamWonen. Het gezamenlijke doel is om ThuisHuizen verder te ontwikkelen en uit te rollen op plekken waar de behoefte groot is.
De gedeelde woonvorm stimuleert ouderen om kleiner te wonen, waardoor er grotere woningen beschikbaar komen voor andere doelgroepen, zoals jonge gezinnen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: ouderen vinden een woning die beter past bij hun situatie, terwijl gezinnen de ruimte krijgen om te groeien.
De plannen in Zuid-Holland maken deel uit van een landelijke ambitie om vijftig van dit soort woningen te realiseren. Dit kan door bestaande panden te transformeren of door nieuwbouw. Naast Thuishuizen ondersteunt de provincie ook andere woonvormen met een collectief karakter, zoals Het Knarrenhof.
Om de woonopgave in de provincie te realiseren, zet Zuid-Holland tot 2030 in op de bouw van zo’n 250.000 nieuwe woningen. Daarbij richt de provincie zich nadrukkelijk op een evenwichtige verdeling over verschillende doelgroepen. Via samenwerking, subsidies en advisering wil Zuid-Holland ervoor zorgen dat iedereen een passende plek kan vinden.