21 oktober 2024

Warmtenetten krijgen impuls met nieuwe warmtewet

De aanleg van warmtenetten in Nederland loopt vertraging op, maar de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) moet hier verandering in brengen. Dit gaf gedeputeerde Berend Potjer aan tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Volgens Potjer, die namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) sprak, is deze wet essentieel om de warmtetransitie in Nederland te versnellen en woningen op een duurzame manier te verwarmen.

De Wcw krijgt de steun van zowel provincies als gemeenten, vertegenwoordigd door het IPO en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Een van de belangrijkste punten van de wet is dat deze zorgt voor transparante en eerlijke tarieven voor warmtevoorziening. Daarnaast worden publieke belangen beter gewaarborgd, doordat de wet voorschrijft dat warmtebedrijven voor meer dan de helft in handen van de overheid moeten zijn. Dit publieke meerderheidsbelang geeft overheden de mogelijkheid om er op de lange termijn voor te zorgen dat warmtebedrijven het algemeen belang vooropstellen.

Een ander belangrijk aspect van de wet is het voorkomen van monopolies. Potjer wees erop dat inwoners zorgen hebben over de afhankelijkheid van een enkele commerciële aanbieder als ze gebruik gaan maken van warmtenetten. De techniek zelf staat niet ter discussie, maar de angst om vast te zitten aan een monopolie wakkert weerstand aan. Wanneer warmtebedrijven echter in publieke handen komen, zijn mensen volgens Potjer veel positiever over het gebruik van warmtenetten.

De provincie Zuid-Holland speelt een bijzondere rol in de warmtetransitie. Deze provincie beschikt over relatief veel geothermiebronnen, oftewel aardwarmte, en de industrie in de haven van Rotterdam levert een aanzienlijke hoeveelheid restwarmte. Potjer waarschuwde dat als de invoering van warmtenetten te lang op zich laat wachten, steeds meer mensen kiezen voor individuele elektrische oplossingen. Dit zou op de lange termijn juist duurder kunnen uitpakken voor de maatschappij, vooral in wijken waar collectieve warmteoplossingen voordeliger zijn.

Daarom benadrukte hij dat het van groot belang is dat de Wet collectieve warmtevoorziening snel wordt ingevoerd, zodat de warmtetransitie in Nederland een nieuwe impuls krijgt en bewoners op een toekomstbestendige manier kunnen worden voorzien van duurzame warmte.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com