Vrouwenquotum, werk-zorgverdeling, loonkloof, er is nog veel te doen op emancipatie. Maar er is ook al veel geslaagd. Zeker op stadsniveau zijn er initiatieven die een emancipatieprijs verdienen.
Vanaf 1 december kunnen personen, bedrijven, projecten of organisaties weer genomineerd worden voor de Kartiniprijs. Deze prijs benadrukt het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen en mannen.
De gemeente reikt de prijs jaarlijks uit. Iedereen die bijdraagt aan vrouwenemancipatie in Den Haag kan winnen. De sluitingsdatum voor het insturen van voordrachten voor de Kartiniprijs is 25 januari 2021.
De Kartiniprijs van de stad Den Haag is een algemene emancipatieprijs die ieder jaar wordt toegekend aan een inspirerend, succesvol en/of vernieuwend initiatief. Voorwaarde is dat het de emancipatie van vrouwen in Den Haag bevordert.
Niet alleen personen maar ook bedrijven, organisaties, projecten en initiatieven kunnen worden voorgedragen. Of zichzelf voordragen! Denk aan een bedrijf dat bewust streeft naar meer vrouwen in de top. Iemand die vrouwen motiveert en helpt participeren. Een wijk die een convenant sluit tegen huiselijk geweld. Een groepje vaders dat strijdt tegen eerwraak. Of meiden die rolpatronen doorbreken. Het mag een recente activiteit zijn, maar ook iets dat al langer loopt. De Kartiniprijs van de stad Den Haag wil álle Hagenaars – man, vrouw, oud, jong en met alle mogelijke achtergronden – inspireren en stimuleren.
De sluitingsdatum voor het insturen van voordrachten voor de Kartiniprijs 2021 is 25 januari 2021. De jury selecteert uit alle inzendingen de beste drie voordrachten. Tijdens de Haagse viering van Internationale vrouwendag in maart 2021 komen deze drie in de schijnwerpers te staan en maakt wethouder Bert van Alphen de winnaar bekend. De prijs bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van € 2.500.
De gemeentelijke vrouwen-emancipatieprijs werd in 2007 ingesteld. De prijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Mevrouw Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt ook nu nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron