22 juli 2024

Wassenaar – Burgemeester Leendert de Lange nieuwe voorzitter Atlantikwall

Burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar neemt per 1 februari 2020 de voorzittershamer van de erfgoedlijn Atlantikwall over van generaal bd Kees Neisingh. De heer Neisingh was sedert 2013 voorzitter van de erfgoedtafel die tientallen grotere objecten zoals bunkers en musea omvat. De erfgoedlijn verenigt meer dan 60 organisaties, (historische) verenigingen, musea en gemeenten die samen met enkele honderden vrijwilligers dit saillante deel van de Zuid-Hollandse en Nederlandse recente geschiedenis beschikbaar en bereikbaar maakt voor inwoners en bezoekers.

De Atlantikwall bestaat uit het samenhangende complex van bunkers/ bunkercomplexen, tankgrachten, maar ook zogenaamde zachte resten, die langs de kust zijn gebouwd of benut als onderdeel van de Atlantikwall. Deze Duitse linie had als doel de geallieerden buiten Nederland te houden en zo een tweefrontenoorlog te voorkomen. Zwaartepunten in Zuid-Holland zijn onder meer de Festung Hoek van Holland, de verdedigingswerken in/ bij Den Haag/ Scheveningen, Katwijk en Noordwijk en enkele verdedigingswerken op de Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee.

De provincie Zuid-Holland heeft zeven erfgoedlijnen. Erfgoedlijnen richten zich op groepen monumenten die aan een geografische lijn liggen (bijvoorbeeld de kust, rivier of een trekvaart) en daar hun bijzondere verhaal bij vertellen. Dit zijn zeven erfgoedlijnen: Atlantikwall, Goeree Overflakkee, Landgoederenzone, Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten, Waterdriehoek. Het realiseren van erfgoedlijnen kan de provincie niet alleen. Samen met zo’n 300 externe partners, die gesteund worden door duizenden betrokken en enthousiaste vrijwilligers, werkt de provincie aan het beleefbaar maken van erfgoedlijnen.

Foto: Aantredend voorzitter Burgemeester Leendert de Lange (links) en scheidend voorzitter generaal bd Kees Neisingh (rechts) bij de overdracht.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com