21 mei 2024

Wassenaar – Klimaattafel online: gesprekken over warmte in Wassenaar

De verwarming gaat weer aan om onze huizen te verwarmen. Een goed moment om erbij stil te staan dat het verwarmen met aardgas in de nabije toekomst stap voor stap wordt afgebouwd.

Tijdens de komende Klimaattafel op 15 oktober gaat het gesprek over warmte, isoleren en andere energiebesparingsmogelijkheden in Wassenaar. Volledig online deze keer met medewerking van gastsprekers van de EnergyParty’s en het Duurzaam Bouwloket.

‘Vanwege de beperkende maatregelen tegen corona kunnen we elkaar helaas niet ontmoeten’, zegt wethouder Lia de Ridder (duurzaamheid). ‘Gelukkig kunnen we elkaar online wel spreken over de onderwerpen verwarmen, isoleren en verduurzamen van de woning. Belangrijke onderwerpen als het gaat om het terugdringen van de CO2 uitstoot. Ik nodig dan ook graag iedereen uit om zich aan te sluiten en in te loggen.’

Tot en met 2021 is de gemeente bezig met het opstellen van een visie waarin we schetsen op welke wijze het mogelijk zal zijn om Wassenaar in 2050 zonder gas verwarmd te krijgen. Hiervoor start een participatietraject met inwoners, waarvan de uitkomsten onderdeel worden van het uiteindelijke plan: de ‘transitievisie warmte’. De gemeenteraad zal de visie eind 2021 vaststellen. Op 15 oktober hoort u meer over hoe we de transitievisie samen met inwoners en ondernemers willen ontwikkelen.”

Met buren of straatgenoten de energierekeningen naast elkaar leggen en de kosten vergelijken. Met als doel om te ontdekken wat je kunt doen om energie en dus kosten te besparen. Dat is in het kort het idee van de EnergyParty. Als initiatief voortgekomen uit de Klimaattafel, is ook de EnergyParty aangepast aan coronatijd en worden ze alleen online gehouden. Op 15 oktober geven we een voorproefje tijdens de kickoff. We leggen uit hoe een party in zijn werk gaat en u kunt u zich meteen inschrijven voor de eerste online EnergyParty die op 26 oktober in Wassenaar wordt georganiseerd.

Hoe u in uw huishouden energie en kosten kunt besparen is dé specialiteit van het Duurzaam Bouwloket. Een ervaren adviseur geeft tekst en uitleg over energiebesparingsmaatregelen van uw woning. Dit kunnen kleine en grote maatregelen zijn. Allebei komen ze aan bod. Het Duurzaam Bouwloket is het energieloket van de gemeente Wassenaar en uw eerste vraagbaak als het gaat om verduurzaming van uw woning. U krijgt alle gelegenheid om vragen te stellen.

De Klimaattafel komt vier keer per jaar bij elkaar en komt voort uit de gemeentelijke Lokale Energie Strategie (LES). De LES is gericht op het terugdringen van CO2 uitstoot met het uiteindelijke doel om volledig CO2 neutraal te worden. Dit sluit aan bij de landelijk en internationale klimaatdoelstellingen. Naast de EnergyParty’s is vanuit vier buurtteams een gezamenlijk inkooptraject voor zonnepanelen opgezet, waar iedereen aan kan deelnemen. Daarnaast stimuleert de gemeente energiebesparing door deel te nemen aan de voucheractie en de collectieve inkoopactie voor o.a. isolatie en zonnepanelen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com