16 juni 2024

Den Haag – Nieuwe Groene bushokjes in centrum

Er zijn twee bijzondere bus- en tramhokjes geplaatst in het centrum van Den Haag bij de haltes Spui en Kalvermarkt/Stadhuis.

Het gaat om een samenwerking met de HTM en het zijn voor nu twee stuks. Eén heeft een groen dak vol sedum. Dat zijn een soort vetplantjes die de lucht filteren, zorgen voor biodiversiteit en regenwater vasthouden. De tweede ligt vol zonnepanelen, waarvan de electriciteit gebruikt wordt voor de verlichting en de reclame in het hokje. De twee hokjes zijn onderdeel van een pilot. Als deze succesvol is wordt gekeken of ze door de rest van de stad geplaatst kunnen worden.

Behalve dat de hokjes er leuk uit zien en super duurzaam zijn, hoopt de gemeente dat mensen hierdoor zelf ook geïnspireerd raken om aan de slag te gaan. Het project maakt deel uit van de Duurzame Dakenjacht, waarmee wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) ervoor wil zorgen dat op elk dak zonnepanelen of groen kan komen. Er zijn nog veel lege daken in de stad die bij kunnen dragen aan het opwekken van energie, tegengaan van hittestress of het verwerken van regenwater.

Van Tongeren: “Iedereen wordt blij van een dak met zonnepanelen of mooi groen. Je helpt het milieu, je zorgt voor schone energie en je geld levert op je dak meer op dan bij de bank.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com