22 juni 2024

Den Haag – Liefste Straat is in Moerwijk

De Schermerstraat is officieel de Liefste Straat van Den Haag 2020. Gangmaker Coby van den Eijk van deze straat in Moerwijk eindigde met stip op nummer één. De tweede plaats was voor gangmakers Nabilah en Maartje in de Morgenzonlaan in Transvaal. Gangmaker Cynthia uit de Jan van Riebeekstraat uit Bezuidenhout-West werd derde.

Coby uit de Schermerstraat verraste met een aantal hulpvaardige buren tijdens de heftigste corona-periode elke week de ouderen in haar woningcomplex. Met een hapje, een plantje of een gezellig praatje gingen zij wekelijks alle deuren langs. “Op deze manier leer je toch iedereen kennen en hou je in de gaten of niemand verpietert”. Coby vindt overigens zelf dat iedereen gewonnen heeft en dat het de normaalste zaak van de wereld is wat ze allemaal voor anderen doen.

“Hartverwarmend om te zien hoe mensen elkaar juist in deze moeilijke corona-tijd helpen”, aldus wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid), die Coby en daarmee de hele Schermerstraat met een bijzondere prijs verraste: een straatbord met daarop ‘Liefste Straat van Den Haag 2020’ en een cheque van 1000 euro van sponsor Albert Heijn. Overigens had Albert Heijn nóg een verrassing in petto: “Iedereen is een winnaar vanavond, dus nummer twee Morgenzonlaan en nummer drie Jan van Riebeekstraat ontvangen ook elk een straatcheque van respectievelijk 500 en 250 euro. Dat wordt feest in deze lieve straten!”

De verkiezing werd gehouden tijdens een door corona anders dan anders georganiseerde verkiezing; met 5 verschillende, gelijktijdige bijeenkomsten verspreid over de stad met gangmakers van de 200 Lief en Leedstraten. Zij volgden het programma dat plenair met een livestream vanuit Studio B werd uitgezonden. De avond werd gepresenteerd door Fred Zuiderwijk.

De finalisten uit Moerwijk, Transvaal en Bezuidenhout-West waren geselecteerd door de jury bestaande uit Maaike Heijnen (gemeente Den Haag), Rien van der Velden (Fonds 1818) en Johan Janssens van Opzoomermee Rotterdam, de uitvinders van Lief en Leedstraten. De Schermerstraat kwam er uiteindelijk als winnaar uit tevoorschijn nadat alle andere stemmen van de deelnemende gangkamers waren geteld.

Lief en Leedstraten zijn straten waar de buren nog echt naar elkaar omkijken, waar meer aandacht is voor elkaar en waar lief en leed worden gedeeld. Elke Lief en Leedstraat (Den Haag telt er inmiddels 200) heeft een gangmaker die het Lief en Leedpotje beheert. Het idee voor Lief en Leedstraten is geboren in Rotterdam, nadat een vrouw daar volslagen onopgemerkt 10 jaar lang dood in haar woning had gelegen. Dat nooit weer, vond de omgeving. Kavita Parbhudayal, die vorig jaar haar actieplan tegen eenzaamheid (‘Met z’n allen niet alleen’) lanceerde: “Juist in deze corona-tijd is er een groter risico dat mensen in een isolement terecht komen. Burenhulp was nog nooit zo belangrijk”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com