18 mei 2024

Den Haag – Vitrinepresentatie schuttersstukken bij Haagse kunstkring

Van 28 oktober t/m 22 november exposeert de Haagse beeldend kunstenaar Mia Westerhof in de vitrine bij de ingang van de Haagse Kunstkring.

Er zijn vijf schuttersstukken van haar hand te zien. De kunstenares zegt er zelf het volgende over: “Nadat ik juist had besloten het thema Haagse stadsgezichten los te laten, ontmoette ik tot mijn genoegen een heel ander stadsgezicht: dat van acteur en storyteller Michael Driebeek van der Ven. In 2017 verscheen hij in het Haags Historisch Museum in de rol van een 17e-eeuwse schilder. Hij opende als de meester zélf de tentoonstelling ‘Schuttersstukken van Jan van Ravensteijn’ . Michael was meteen enthousiast over mijn plan.

Zonder probleem kreeg ik toestemming van het museum om in de schutterszaal aan het tekenen te gaan. In gehuurd kostuum gestoken, heeft Michael op ludieke wijze zich verplaatst in diverse vooraanstaande functies van de geportretteerden, die op de echte schuttersstukken nogal stijfjes en zelfvoldaan overkomen.

Onze samenwerking heeft geresulteerd in een aantal houtskoolschetsen, pastels en drie olieverfschilderijen op paneel. De ene keer maakt Michael deel uit van het ‘gewichtige’ gezelschap en een andere keer lijkt hij uit de lijst gestapt. Zo’n scène gaf wel hilariteit onder museumbezoekers.

Het ingelijste karakter van de vitrine geeft een extra accent aan dit historisch gegeven in een nieuw jasje.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com