27 mei 2024

Zuid-Holland – Weg Delft-Zoetermeer wekt eigen energie op

Met de ingebruikname van het eigen elektriciteitsnetwerk wordt op 26 november 2020 de duurzaamste weg van Nederland voltooid.

De N470 tussen Delft en Zoetermeer is de eerste weg met een gesloten energiesysteem, waarbij duurzame energie lokaal wordt opgewekt, opgeslagen en gebruikt.

De zonnepanelen in het geluidsscherm bij Delfgauw wekken voldoende energie op om 323 lichtmasten en 225 verkeerslichten langs de weg van stroom te voorzien. Een grote batterij zorgt ervoor dat de stroom die overdag wordt opgewekt, ’s avonds gebruikt kan worden.

Dit “DC-grid” is een van 16 innovaties die de N470 over de volledige lengte van 17 kilometer CO2-negatief maken. De provincie Zuid-Holland wil in deze weg een nieuwe aanpak en nieuwe technieken en materialen uitproberen om uiteindelijk in alle wegen in de provincie toe te passen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com