25 april 2024

Den Haag – Plan schuldhulpverlening aangenomen

De Haagse raad heeft unaniem ingestemd met het Beleidsplan Schuldhulpverlening . Kern van het plan is laagdrempelige hulp bij schulden en bij de eerste betaalproblemen, op een manier die uitgaat van vertrouwen en begrip.

“Het is een plan naar mijn hart, het is een plan met een hart, zei GroenLinks raadslid Erlijn Wenink in het debat. In de Engelse taal zijn er twee woorden voor ons Nederlandse woord schuld: debt en blame. In het Nederlands worden die twee betekenissen wel eens op één hoop gegooid. Ik wil het graag scheiden. Dit plan gaat over mensen echt helpen; over debt, niet over blame. En dat is sterk.”

Ook toonde Wenink zich enthousiast over de aandacht voor de onderliggende problematiek van schulden. Problemen met schulden komen bijna nooit alleen. Dat is iets waar GroenLinks al langer op hamert, een bredere blik in het sociaal domein.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat bij geldproblemen de zorgverzekering de eerste kostenpost is die mensen niet meer kunnen betalen. Het nieuwe schuldenplan voorziet in vroegsignalering, maar ook een motie om de zorgverzekeraars te stimuleren om ook zelf proactiever te zijn werd aangenomen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com