13 april 2024

Maasland – Eigen verzuiveling op boerderij

Boeren Jeroen en Gusta van der Kooij hebben een biologisch veebedrijf in Maasland met blaarkopkoeien. Een langgekoesterde wens was om op de boerderij op ambachtelijke wijze, zonder bewerkingen van de fabriek, de melk van de koeien te verzuivelen tot biologische melk en yoghurt. Die wens is in vervulling gegaan, de bereidingsruimte is klaar en in gebruik door boer Jeroen zelf.

De dieren op de boerderij krijgen de beste zorg; er wordt niet het uiterste gevraagd van de dieren, ze eten gezond en ziekte is zeldzaam. “Een gezond dier en een gezond product hangen met elkaar samen”, aldus boer Jeroen.

Volgens hem is het belangrijk dat je het verhaal overbrengt aan de consument. Blije, gezonde dieren leveren topkwaliteit melk, vlees en leer. En nu is hij dus zelf begonnen met het verzuivelen van de melk. “Daar zit strenge regelomgeving omheen, zeker als je zo’n hygiënische ruimte op de boerderij wilt zetten. Maar het is gelukt, en ik ben heel blij dat ik het verzuivelen nu op ambachtelijke wijze zelf kan doen!”, aldus Jeroen

In de gloednieuwe bereidingsruimte wordt allerlei dagverse biologische zuivelproducten gemaakt. De pasteuriseerketel doodt de bacteriën die in de melk zitten. Dit betekent dat de melk op een zeer hoge temperatuur van 85 graden verwarmd wordt en daarna weer gekoeld moet worden naar 30/35 graden.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com