18 mei 2024

Den Haag – Oefenstembureau om stemmen te stimuleren

Een oefenstembureau stimuleert mensen met een verstandelijke beperking te stemmen. Zorgorganisatie Ipse de Bruggen, Leer Zelf Online en gemeente Den Haag hebben een oefenstembureau ingericht. Zij willen mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden stimuleren om gebruik te maken van hun stemrecht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden maken nog altijd veel minder gebruik van hun stemrecht dan andere kiezers. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 lag het percentage stemmers onder mensen met een verstandelijke beperking op 46 procent, terwijl het gemiddelde opkomstpercentage op bijna 82 procent lag.

Dit komt onder meer doordat zij niet weten dat zij mogen stemmen of niet weten hoe het stemmen precies werkt, omdat het stemlokaal niet goed toegankelijk is of omdat ze niet goed weten op wie ze willen stemmen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com