25 juni 2024

Haaglanden – Oproep: “Houd honden aan de lijn”

Dringend verzoek van de dierenambulance: houd honden aan de lijn. De dierenambulance Den Haag begrijpt dat het veel fijner wandelen is als je je hond los mag laten lopen, maar roept toch op om honden aan de lijn te houden. In de lente is de natuur kwetsbaar, vooral door de broedende dieren en de jongen. Honden kunnen de rust verstoren voor watervogels, weidevogels, maar ook voor reeën en hazen bijvoorbeeld. Soms met ernstige gevolgen.

Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag e.o.: “Vorige week is er in Alphen een broedende zwaan ernstig verwond door een hond. En twee weken eerder haalde de Dierenambulance Leiden in Valkenburg al een gewonde zwaan op. Dat bleek ook om een bijtwond te gaan. Deze dieren gaan het gelukkig overleven en zullen weer teruggebracht worden naar hun partner, zodra het kan. Maar het geeft zoveel ellende, terwijl het makkelijk te voorkomen is.”

Niet alleen watervogels zijn het slachtoffer van loslopende honden. Ook voor de reeën in de duinen is het belangrijk om je hond aan de lijn te houden. Rondsnuffelende honden gaan makkelijk van het pad af en laten het geurspoor van een roofdier achter. Anouk Korporaal: “Vaste duinbewoners schrikken van die geur. Een moeder-ree die een roofdier ruikt, zal niet terugkeren naar haar jongen. En de jongen kunnen nog niet voor zichzelf zorgen. Het los laten lopen van je hond kan dus echt leiden tot sterfte van dieren. Ook als jouw hond de dieren niet aanvalt en ook als je het zelf niet doorhebt.”

Het advies van Anouk: “Houd je hond aan de lijn. Schaf eventueel een langere lijn aan voor iets meer vrijheid. Let vooral goed op tijdens het wandelen met je hond om situaties met risico’s te voorkomen. En aanvullend is het natuurlijk mooi als je je hond commando’s hebt aangeleerd, zodat ze onder appel staan. Maar in het broedseizoen is dat onvoldoende, want het jachtinstinct wint het vaak van jouw commando’s.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com