23 april 2024

Westland – Begraafplaats Naaldwijk geen monument

Het besluit van B & W van de gemeente Westland om de R.K. Begraafplaats in Naaldwijk niet als monument aan te wijzen heeft tot heftig protest geleid.

Alle aanvragers van de monumentenstatus (het Genootschap Oud-Westland, Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en stichting Terebinth) hebben deze week een bezwaarschrift ingediend.

Volgens de bezwaarmakers rammelt het besluit van B & W aan alle kanten. Zij verwijten het College de oren te laten hangen naar het parochiebestuur (de eigenaar van de begraaf-plaats) en geen oog te hebben voor de monumentale waarde van het kerkhof.

De eigenaar verkwanselt dit katholieke erfgoed, waar generaties Naaldwijkse parochianen begraven zijn. Bovendien negeert het College zo een positief advies van de eigen Monumentencommissie.

Uit het besluit blijkt dat de gemeente Westland haar eigen regels aan de laars lapt. Als de gemeente de begraafplaats aanwijst als monument, dan zal de parochie geen onderhoud plegen en zal de begraafplaats vervallen, zo argumenteren B & W.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com