25 april 2024

Zoetermeer – Wordt de Plas van Poot de waterparel van de regio?

De Plas van Poot in Zoetermeer is geselecteerd als één van de tien waterparels in Nederland.

Dit komt naar voren uit ‘Vang de Watermonsters’, een landelijk burgeronderzoek naar waterkwaliteit. In en om de Plas van Poot leven veel verschillende planten en dieren. De waterkwaliteit kan misschien beter. Daarom is deze plas aangedragen als waterparel in wording. Op veel plaatsen in Nederland is de kwaliteit van kleine wateren niet goed, laat ook dit jaar het landelijk burgeronderzoek zien. In 2021 deden in Schieland en de Krimpenerwaard weer veel mensen mee aan ‘Vang de Watermonsters’. Zij onderzochten het water van een sloot, singel, vaart of kleine plas in hun buurt. In onze regio scoorde 16% van de onderzochte watertjes goed, de rest matig tot slecht.

De Plas van Poot ligt in het Van Tuyllpark in Zoetermeer. De plas is een verborgen waterparel met een rijke biodiversiteit middenin de randstad. Ooit werd hier zand weggegraven voor de aanleg van de A12. Het hoogheemraadschap en de gemeente gaan samen onderzoeken hoe de waterkwaliteit in deze natuurkern kan worden verbeterd. De betrokkenheid van onder andere bewoners, bedrijven in de omgeving en (natuur)organisaties speelt daarbij een belangrijke rol.

Iedereen kan helpen de waterkwaliteit te verbeteren en goed te houden. Bijvoorbeeld door zwerfvuil op te ruimen en door geen bestrijdingsmiddelen in de tuin te gebruiken. En door frituurvet, verf en chemische stoffen naar een afvalstation te brengen (en niet door het riool te spoelen). Ook helpt het om regenwater op te vangen in een ton en tuintegels te vervangen door planten of gras. Zo stromen riolen minder snel over bij hoosbuien. Gezond water is van levensbelang voor mens en dier.

In Nederland is de kwaliteit van oppervlaktewater nog lang niet overal goed. Bronnen van vervuiling zijn onder meer mest en bestrijdingsmiddelen vanuit de landbouw, straatvuil, hondenpoep, rioolwater en stoffen zoals PFAS, plastics en medicijnresten. Waterpartners staan voor de opgave, om samen te werken aan verbetering van de waterkwaliteit. Regie, bronaanpak en een goede samenwerking van onder meer waterschappen, drinkwaterbedrijven, gemeenten, provincies en de landelijke overheid zijn daarbij noodzakelijk.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com