25 juni 2024

Regionieuws TV – Inval Oekraïne en sancties tegen Rusland: bloemenkwekers houden hun hart vast

De export van bloemen en planten naar Rusland was voor de coronacrisis ongeveer 1 miljard euro groot. Telers en exporteurs verwachten nu een grote klap omdat er sancties zijn aangekondigd. Rusland is Oekraïne binnengevallen. De intentie lijkt om het land in te nemen. Wereldwijd zijn er acties aangekondigd tegen de grootmacht. Bij die sancties zou ook een blokkade van de export van bloemen en planten kunnen worden ingesteld. Begin maart vieren de Russen internationale vrouwendag. Dan krijgen vrouwen bloemen die eigenlijk rond die tijd altijd worden geïmporteerd, en dan vaak uit Nederland. Bert van Ruijven van chrysantenkwekerij Arcadia uit De Lier zegt in de Volkskrant dat chrysanten erg populair zijn en daar is dan ook veel vraag naar. Zijn export naar Rusland is rond deze weken normaal ongeveer 400-duizend euro. Die export loopt nu snel terug omdat de angst bestaat dat de bloemen niet aan Rusland kunnen worden verkocht. Daarnaast hebben de telers veel last van de hoge gasprijzen. Na de inval in Oekraïne is de gasprijs 10 procent gestegen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com