4 december 2023

Westland – Thema-avond over glastuinbouw, Groen en Duurzaam

Op 24 februari jl. heeft CDA Westland een online themabijeenkomst gehouden over Glastuinbouw, Groen en Duurzaam. Het was een zeer geslaagde avond. “De glastuinbouw is de 3e mainport van Nederland”, zo trapte Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland de sessie af. We zijn ver in innovatie en automatisering. We hebben nagenoeg gesloten kassen. De glastuinbouw is koploper in de doelstelling om in 2040 energieneutraal te zijn, maar de overheid laat de sector in onzekerheid als het gaat om de energietransitie. De hoge gasprijzen, versneld van het Groningse gas los, de ODE-belasting en geen helder perspectief op subsidie uit het klimaatfonds. De bedrijven weten niet meer waar ze aan toe zijn.

Tegelijkertijd is er een samenwerking tussen markt, overheid om een Warmtesysteem Westland te ontwikkelen (de bron, het net, de warmteleiding Den Haag-Rotterdam) en tot een cirkelnetwerk te komen en dit naar een hogere leveringszekerheid te ontwikkelen. Evelien Brederode, directeur van Capturam, nam de aanwezigen mee in de ontwikkelingen.

“Het is belangrijk dat bedrijven zich uitspreken in de energietransitie wat ze nodig hebben van de overheid”, riep Albert Abee op. Ten slotte kwam ook de druk op de ruimte aan bod. Het is keuzes maken waarbij er ook glas opgegeven zal worden om onze jongeren te kunnen huisvesten en blijven binden aan onze groene parel in Westland.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com