4 december 2023

Zuid-Holland – Het broedseizoen gaat van start

Tips om dieren een rustige kraamtijd te bezorgen. Bij de boswachters begint het al te kriebelen, want de natuur bereidt zich voor op de lente! De eerste vlinders ontwaken uit hun winterslaap, nieuw plantenleven ontspruit en trekvogels zoals de grutto keren terug uit Afrika. Een teken dat het broedseizoen begint! Sjansen, paren, broeden en opvoeden… voor de dieren is het een drukke tijd. Het Zuid-Hollands Landschap geeft je tips om dieren een rustige kraamtijd te bezorgen.

Het weidevogelbroedseizoen start in Zuid-Holland op 1 maart
Het broedseizoen is een jaarlijks terugkerende periode waarin vogels, maar bijvoorbeeld ook reeën en salamanders, zich voortplanten en hun jongen groot brengen. Weidevogels zoals de grutto beginnen al vroeg met baltsen. Daarom start het broedseizoen in de weidevogelgebieden van het Zuid-Hollands Landschap al op 1 maart en loopt tot begin juli.

Dieren hebben rust nodig om te kunnen flirten, broeden en om hun jongen groot te brengen. In een paar maanden tijd moet het allemaal gebeuren. Boswachter Joosje: ‘In de broedperiode zijn veel dieren op hun kwetsbaarst. Grondbroeders zoals de grutto verlaten hun nest wanneer ze schrikken van wandelaars of loslopende honden. Als het te lang duurt voordat de vogel terugkomt, koelen de eieren af en komen ze niet meer uit. Dan kan je als wandelaar dus per ongeluk een leeg nest veroorzaken. Dat willen we voorkomen, helemaal bij kwetsbare populaties zoals de grutto.’

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com