4 december 2023

Zuid-Holland – Oproep Provinciale Staten ivm oorlog Oekraïne

Steun gemeenten in opvang Oekraïense vluchtelingen en stop banden met Gazprom. De Statenfractie van de PvdA heeft aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid Holland schriftelijke vragen gesteld nav de zorgelijke situatie in Oekraïne. “In eerste plaats vragen we aan GS van de provincie ZH om gemeenten te ondersteunen die Oekraïense vluchtelingen opnemen. Daarnaast hebben we gevraagd om alle banden met Gazprom per direct te verbreken”, aldus de PvdA-Statenleden Paulien van der Hoeven en Evelyn Hijink.

Eerder bleek dat door gebrekkige voorbereiding chaotische situaties ontstonden in opvanglocaties, zoals in 2021 bij de komst van Afghaanse vluchtelingen naar Nederland. “We vragen hiermee aandacht om de gemeenten te ondersteunen bij hun voorbereidingen. Het is ontzettend belangrijk dat de Oekraïense vluchtelingen goed opgevangen worden en dat ze zich welkom voelen.” aldus Statenlid Paulien van der Hoeven.

Meer dan honderd Nederlandse gemeenten en de helft van de Nederlandse waterschappen hebben voor de levering van gas een contract met Gazprom, het grootste aardgasbedrijf ter wereld. “Je wilt niet via de achterdeur deze oorlog spekken. Ik wil weten of de provincie Zuid Holland banden heeft met Gazprom. En zo ja deze per direct te stoppen. Ook vraag ik of de provincie al haar invloed wil inzetten richting gemeenten en waterschappen die zaken doen met Gazprom om dit te stoppen.“

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com