25 juni 2024

Den Haag – Opvang eerste vluchtelingen

Den Haag zorgt voor opvang en begeleiding van de eerste Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Den Haag is bezorgd en leeft mee met de mensen in Oekraïne en met iedereen met familie of vrienden in dat land. Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn door de oorlog al meer dan een miljoen Oekraïners op de vlucht. De eerste Oekraïners hebben zich in Den Haag gemeld en worden inmiddels in een hotel opgevangen. Daarnaast zijn voor de eerste noodopvang Stichting Noodopvang en een aantal hotels vanaf maandag beschikbaar.

Voor de korte termijn zijn er zo’n 200 opvangplekken beschikbaar en dit kan snel worden uitgebouwd tot zo’n 500 plekken en verder. Daarnaast is de gemeente bezig met het regelen van huisvesting voor de lange termijn en op zoek naar extra locaties om meer mensen op te kunnen vangen.

Naast huisvesting moeten ook andere zaken worden geregeld. Vluchtelingen uit Oekraïne mogen door de Tijdelijke beschermingsrichtlijn met onmiddellijke ingang wonen, werken of een opleidingen volgen in de EU-landen waar ze naar zijn uitgeweken. Op basis van deze richtlijn wordt nu de gemeentelijke dienstverlening voor de vluchtelingen ingericht. Naast huisvesting hebben Oekraïners ook recht op sociale bijstand, financiële ondersteuning en medische zorg. Kinderen mogen in het opvangland naar school. Tenslotte wordt er op dit moment hard gewerkt aan een meldpunt waar vluchtelingen met vragen terecht kunnen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com