4 maart 2024

Den Haag – Eerste gemeente met Integrale Gezinspoli

Het Juliana Kinderziekenhuis en Centrum Jeugd en Gezin Den Haag beginnen deze maand een proef met een Integrale Gezinspoli.

Hierin werken professionals uit het medisch én het sociaal domein samen om (kwetsbare) zwangeren en (aanstaande) gezinnen de zorg te bieden die zij nodig hebben om kinderen veilig en gezond te laten opgroeien.

De Integrale Gezinspoli richt zich vooral op gezinnen die vanwege een medische hulpvraag door artsen worden gezien en waarbij meer kan spelen, zoals een trauma, zorgen over financiën of werk, woonproblemen, verslaving en/of een verstandelijke beperking. Is in deze gezinnen een kind op komst, of net geboren (tot en met 2 jaar), dan wordt een kansrijke start bevorderd als zij eerder, beter en in meer samenhang worden geholpen.

Dit gebeurt op de Integrale Gezinspoli door medisch professionals, zoals kinderartsen, kinderfysiotherapeuten, diëtisten of logopedisten, en door professionals uit het sociaal domein, zoals gezinscoaches, jeugdverpleegkundigen en welzijnswerkers. Onderzoek en praktijk wijzen uit dat extra aandacht en inzet in de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling.

Den Haag – met z’n verscheidenheid aan culturen en grote sociaal-economische verschillen per wijk – is de eerste stad in Nederland die gaat proefdraaien met een Integrale Gezinspoli. Grondleggers zijn Lyanne Rövekamp-Abels (kinderarts en neonatoloog) en May van Gijn-Huyssen van Kattendijke (kinderfysiotherapeut). Beiden zijn verbonden aan het Juliana Kinderziekenhuis, dat onderdeel is van het HagaZiekenhuis.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com