22 juli 2024

Westland – Zeldzamen Kievitsbloem gevonden

Een bijzonder fraai, maar zeldzaam bloempje is in Westland weer in bloei, gevonden in een Naaldwijkse berm.

De Kievitsbloem (Fritillaria meleagris) Het is een bolgewasje dat liefst groeit op oevers, liefst soms ook vochtig. Hij is er in het wit en met paars gelokte bloembaadjes. Bijen zijn er verzot op. Het duurt jaren voor hij vanaf een zaadje bloeit.

Het zaad is groot en plat en kan door water zich gemakkelijk verspreiden, maar dan moet hij wel aan een slootkant staan. Door vaak maaien verdwijnt hij weer. Ook als stinzeplant komt hij in Nederland voor, het is echt een juweeltje. In Westland zijn ze zeer zeldzaam en daarom des te leuker dat er weer een paar zijn. Natuurlijk Westland inventariseert flora en fauna, wilt u meedoen of meer weten, vraag het ons, maar vooral doe mee, het is leuk en nuttig.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com