4 december 2023

Den Haag – Startsein voor buitenzwemseizoen

Op 1 mei is in heel Nederland het buitenzwemseizoen van start gegaan. Op Scheveningen werd de seizoensaftrap gegeven door burgemeester Jan van Zanen. Hij hees samen met lifeguards van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) voor het eerst de geel-rode vlag dit seizoen.

Langs de 11 kilometer lange Haagse kustlijn staan ruim 20 vlaggenmasten om strandgangers en watersporters met gele of rode vlaggen te waarschuwen voor een onveilige zee. De vlaggenmasten zijn onderdeel van een brede gezamenlijke aanpak van de gemeente Den Haag, de VRH en de HVRB. Ook moet een gezamenlijke communicatiecampagne bezoekers én inwoners van Den Haag (nog) bewuster maken van de gevaren van de zee, waarbij ook andere partners zoals de watersportverenigingen aan de Haagse kust en de Nationale Raad Zwemveiligheid aansluiten.

Den Haag is de enige Nederlandse stad aan zee met 2 badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin. Jaarlijks recreëren bewoners en miljoenen bezoekers op het Haagse strand. Dit brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee als het gaat om veiligheid op het strand.

De veiligheid van strandgasten begint al voordat ze een voet in het water hebben gezet. Strandveiligheid moet daarom een vast onderdeel van de Haagse gastvrijheid zijn voor zowel (nieuwe) inwoners als voor bezoekers van de stad. Als onderdeel van het programma ‘Toekomst Scheveningen Badplaats’ heeft de gemeente met de belangrijkste lokale, regionale en landelijke partners een communicatiesamenwerking opgezet voor Den Haag. Daarbij ligt de focus op het informeren en bewust maken van strandbezoekers, zwemmers en watersporters over de risico’s van zwemmen in zee en het bieden van een handelingsperspectief: wat kunnen mensen zelf doen om gevaarlijke situaties te voorkomen, dan wel zichzelf of een ander in veiligheid te brengen.

Het strandseizoen 2022 loopt (formeel) tot en met 30 september. Lifeguards houden dan vanuit twee hoofdposten (Scheveningen en Kijkduin) toezicht langs het Haagse strand.

Start buitenzwemseizoen Den Haag 2022 Foto Juriaan Brobbel
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com