4 maart 2024

Haaglanden – Molendag in de regio op 14 en 15 mei

Het belooft een heerlijk zonnig weekend te worden. Met een aangenaam windje voor de wieken.

Op 14 en 15 mei 2022 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden wind- en watermolens zijn open voor het publiek en draaien. Molenaars en vrijwilligers staan te popelen om hun passie voor deze ‘levende’ monumenten te delen. Bij veel molens wordt er een feest van gemaakt, met rondleidingen, exposities, markten, muziek, pannenkoeken en kinderactiviteiten. De jongste bezoekers krijgen vaak ook een cadeautje mee naar huis. Op www.nationalemolendag.nl. is alle informatie te vinden

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen weet iedereen wel. Dat molens ook hout zagen, olie slaan, gerst tot gort pelen, papier maken of krijt malen is een stuk minder bekend. Omdat molens eeuwenoude werktuigen zijn die met veel vakmanschap en liefde zijn bediend is ook elke molen door de jaren heen steeds een beetje veranderd aan aangepast aan nieuwe omstandigheden, nieuwe functies en nieuwe molenaars. Zo is elke molen uniek en heeft zijn eigen verhaal. Kom óók op bezoek. De molenaar vertelt graag de bijzonderheden van zijn of haar molen.

In Zoetermeer staat stellingmolen De Hoop. Daar is op zaterdag 14 mei het Zoetermeers Molenontbijt van 09.00 tot 11.00 uur. Boven, op de stelling is een beperkt aantal (30) plaatsen voor een heerlijk ontbijt, gecombineerd met een prachtig uitzicht. Ook aan de voet van de molen kan worden ontbeten. De hele dag zijn er rondleidingen. Er is muziek en er worden pannenkoeken gebakken. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com