24 april 2024

Den Haag – Gemeente vangt tijdelijk 400 vluchtelingen op

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag heeft gehoor gegeven aan het dringende verzoek van het Rijk om noodopvang voor asielzoekers beschikbaar te stellen.

Aan het kantoorpand aan de Regulusweg op de Binckhorst worden vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022 vierhonderd asielzoekers opgevangen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De gemeente draagt daarmee bij aan het oplossen van de landelijke crisis in de vluchtelingenopvang.

Wethouder Arjen Kapteijns (Vluchtelingen): “We kennen allemaal de beelden uit Ter Apel. De situatie daar is zo schrijnend, dat wij als Den Haag onze verantwoordelijkheid nemen en gehoor geven aan de oproep van het Rijk om vluchtelingen op te vangen. Mensen op de vlucht voor oorlog en geweld verdienen een goede plek om te verblijven in afwachting op de beslissing van hun asielaanvraag, niet in overvolle sporthallen, tenten of op een stoeltje op de gang.”

De begeleiding, opvang en toezicht in en rond het terrein van de Regulusweg worden geregeld door het COA. Zij nemen, in afstemming met de Veiligheidsdriehoek, verschillende maatregelen om de veiligheid te borgen, zoals beveiliging die te allen tijden aanwezig is, een locatiemanager als aanspreekpunt, verschillende overlegstructuren met omwonenden, gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg, politie, brandweer en andere belanghebbenden.

Daarnaast verzorgt het COA de mensen in hun dagelijkse behoeften, dagbesteding en voorinburgering. Indien er kinderen worden opgevangen, dan regelt het COA in samenwerking met de betrokken gemeente passend onderwijs.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com