13 april 2024

Provincie Zuid-Holland draagt laatste eigen molens over aan molenstichting

De provincie Zuid-Holland draagt komende week de drie laatste eigen molens over aan de Rijnlandse Molenstichting. Het gaat om de molens van de Molendriegang Driemanspolder, in de gemeente Leidschendam-Voorburg. De Rijnlandse Molenstichting voegt de molens toe aan haar bezit. Ze hadden al 49 andere poldermolens in eigendom. De stichting neemt het behoud, beheer en het beleefbaar maken van de Stompwijkse windvangers op zich. De drie molens zijn rijksmonumenten. Ze worden ook wel grondzeilers genoemd en werden in 1672 gebouwd om de polder in de toenmalige “Heerlijkheid Veur” droog te malen en het water te lozen op de Stompwijksche Vaart. De driegang functioneerde tot 1951 en werd daarna bestemd voor reservebemaling. Sinds 1958 was de provincie eigenaar van molens. Ze zijn voorzien van een woning en zijn ook altijd bewoond geweest. De provincie wilde ze destijds voor toekomstige generaties behouden en draagt ze nu over aan een partij die dit ook als doelstelling heeft.

Regionieuws TV 4 maart 2024
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com